VANLIGA FRÅGOR

Vilken badtunna ska man välja?

Du måste bestämma det själv- man måste också bestämma vem som ska underhålla den. Tänk på din tid och kostnader.

Vilken badtunna passar er bäst – i trä eller av plast?

Den största skillnaden mellan plast- och träbadtunna är underhåll och användning. Badtunnor är tillverkade av speciell plast: polypropen.  Detta material kräver inte lika mycket underhåll som träbadtunnor. Våra plastbadtunnor är tillverkade av 5 mm polypropen som är mycket starkt, frosttåligt och lätt att rengöra. Eftersom ytbehandlingen är gjort av trä, ser badtunnor lika vackra som de i trä, men är mer hygieniska. Plastbadtunnor behöver inte heller vara fyllda med vatten hela tiden. Efter vattenproceduren kan man bara tömma badtunnan på vatten. Rengöringsmedel som passar till plastbadtunnan är samma vanliga medel som passar till badkar eller bassäng.

Hur väljer man rätt storlek?

Beroende på hur många personer som kommer att bada oftast. Om man använder mindre badtunnor, värms vattnet upp snabbare. Vanligtvis för att värma upp vattnet till lämplig temperatur, så måste kaminen eldas i 2-4 timmar. Eldningstid beror på ved, lufttemperatur och mängden vatten i badtunnan. Ju större badtunnan är, desto längre tid tar det att elda. Större badtunna kräver dessutom mer vatten. Givetvis är det roligare att bada med större grupp av människor. Badtunnor i standardstorlekar är 1,6 m, 1,8 m, 2 m och 2,2 m. Den optimala storleken på badtunnan för personligt bruk är för 4-6 personer (1,8 m). Enligt specialbeställning kan vi tillverka badtunnor i önskad storlek eller form.

Hur underhålls plastbadtunnan på ett korrekt sätt?
Det rekommenderas att elda kaminen när det är 10 cm kvar till badtunnas ovansida tills badtunnan blir helt fylld. Det är viktigt att komma ihåg att man inte får elda kaminen för tidigt, för att spridande glöd inte ska skada badtunnan. Det är bäst att ta bort vattnet från badtunnan, när kaminen har svalnat helt. Om man inte väntar och tar bort vattnet snabbt, kan kaminens glöd skada både din badtunna och kaminen. Det är förbjudet att behålla vattnet i badtunnan om det är minusgrader utomhus. Plastbadtunnan behöver inte svällas eller underhållas på något speciellt sätt, man tömmer endast bort vatten efter vattenproceduren, det är allt. Rengöringsmedel som passar till plastbadtunnan är samma vanliga medel som passar till badkar eller bassäng.

Vi rekommenderar att impregnera badtunnans träytbehandling: måla minst en gång om året.
Det rekommenderas att rengöra kaminen efter varje 3-5e eldning, med en speciell spatel genom kaminens topp.

Vilken kamin är det bäst att välja – inre eller yttre?
Bägge kaminer användningsmöjligheter är lika. Den största skillnaden är att den inre kaminen kommer att ta plats i din badtunna och det blir något mindre plats för badande, medan den yttre kaminen placeras bredvid badtunnan.

Den yttre kaminen är lättare att koppla från badtunnan, vilket är särskilt viktigt om man vill skydda den.

Hur lång är vattenuppvärmningstiden i badtunnan?
Om man eldar badtunnan med vältorkad fin ved eller briketter, värms vattnet upp i badtunnan inom 2-5 timmar. Vattenuppvärmningstid beror på lufttemperatur, storleken på badtunnan och temperaturen av fyllt vatten. Vid eldning av badtunnan rekommenderar vi att röra om vattnet med paddel var 30e minut.

Hur badar man korrekt i badtunnan?
Badtraditioner i badtunnan kommer från Japan. Japanska traditioner av hembastu kan kopplas till den moderna badtunnan, när man badar i en trätunna fylld med hett vatten. Japansk badprocedur börjar med en dusch eller ett dopp i ån. Först efter det går man för att bada i badtunnan. I en sådan badtunna utför man en ”vattenprocedur” i sittande läge eller halvliggande. Man ska vara alltid uppmärksam att hjärtområde är ovanför vattenytan. Vattnet värms upp till 38-45°C. På huvudet ska man sätta mössa eller en handduk som är blöt med kallt vatten. En av viktigaste förutsättningarna är att badtunnan ska stå på en ren, sval och välventilerad plats, helst utomhus, i den friska luften. Efter 10 minuter av procedurer kan pulsen stiga till 120 slag per minut, därför man kan bli lite yr, om man inte är van vid proceduren. Efter en sådan badning rekommenderas det att vila.

Hur många personer rymmer badtunnan?

160 cm diameter: 4 pers.

180 cm diameter: 5 pers.

190 cm diameter: 5 – 6 pers.

200 cm diameter: 6 – 7 pers.

220 cm diameter: 7 – 8 pers.

Badtunnors transporteringspris i Litauen

Transporteringspris i Litauen: 0,30€ för 1 kilometer från tillverkningsplats till din valda plats.

Hur underhåller man träbadtunnan?

Träbadtunnan som andra produkter i trä kräver mer underhåll än plast- (polypropen) badtunnan. Underhåll behövs för att badtunnan ska behålla naturlighet och skönhet.

Att svälla badtunnor: träbadtunnan måste svällas innan ny användning.      Svällda träets porer ska absorbera fukt och ska inte släppa vattnet genom små hål.

Impregnering av badtunnor ska skydda träet delvis mot de negativa effekterna av fukt. Detta ska göras minst en gång om året.

Fukt som påverkar badtunnan: badtunnans trä ska inte torkas. Naturligtvis, om detta har hänt, så är det ingen fara – det är bara att svälla badtunnan på nytt.

Badtunnan under vintertid: föregående råd gäller till den varma årstiden. Bra att veta är att under vintertid är det tillräckligt med fukt från omgivningen, därför behövs det vanligtvis inte göras något mer innan våren.

Att stänga badtunnan: det verkar enkelt, men en badtunna som inte används är alltid bäst att stänga. Detta görs på grund av skräp och djur som kan falla i, och om du har små barn så är det en bra idé att stänga badtunnan för deras säkerhet.

Vilka är fördelar med polypropen (plastik)?

Det är en kemisk resistent, fast konstruktionsplast, som har goda dielektriska egenskaper. Jämfört med andra plaster är det en av de lättaste plaster som inte sjunker i vatten.

Egenskaper:

  • Resistent mot syror, alkalier, korrosion;
  • Absorberar inte fukt, lättsvetsas;
  • Giftfri, hygienisk, kan användas i kontakt med livsmedel eller dricksvatten;
  • PP med UV-skydd, resistenta mot väderförhållanden, vilket garanterar livslängden, när den ska användas utomhus.

Ger ni garanti på badtunnor?

Ja. Vi ger 2 års garanti på badtunnor.

Hur lång tid tar det att tillverka badtunnan?

Badtunnan tillverkas inom 1-2 veckor.